Δράσεις 2017 – 2018

«Απαγορεύεται η μουσική!»από τη θεατρική ομάδα «Κοπέρνικος»

Τη Δευτέρα 6-11-2017, τα «Ξωτικά», τα «Χελιδονάκια» και τα μεγάλα «Σπουργιτάκια» είχαν τη χαρά να παρακολουθήσουν την πρώτη θεατρική παράσταση για φέτος, καθώς υποδεχτήκαμε στο σχολείο μας την εξαιρετική θεατρική ομάδα «Κοπέρνικος» και την παράστασή της με τίτλο «Απαγορεύεται η μουσική!». Πρόκειται για μία παιδική διαδραστική παράσταση που ανέβηκε για 2 χρόνια με μεγάλη επιτυχία στο Μέγαρο Μουσικής Αθηνών και η οποία πραγματεύεται αξίες και έννοιες όπως η φιλία, η διαφορετικότητα και ο σεβασμός. Μέσα από πολύ χορό και όμορφη μουσική, οι εξαιρετικοί ηθοποιοί κατάφεραν να συνεπάρουν το άκρως απαιτητικό κοινό τους και να το ταξιδέψουν στο μαγικό κόσμο του θεάτρου!

Επίσκεψη στο Πάρκο της Πλαζ ΕΟΤ

Την Τρίτη 7-11-2017, τα «Ξωτικά» και τα «Χελιδονάκια» συμμετείχαν στην καθιερωμένη φθινοπωρινή εξόρμησή μας στο Πάρκο της Πλαζ. Εκεί, αφού έπαιξαν στην παιδική χαρά, συμμετείχαν σε αγώνες τρεξίματος και σκυταλοδρομίας, χόρεψαν στη σκιά των μεγάλων δέντρων και άκουσαν φθινοπωρινά παραμύθια αγκαλιά με ένα κίτρινο φύλλο. Ήταν ένα ηλιόλουστο πρωινό στη φύση που άφησε μικρούς και μεγάλους με τις καλύτερες αναμνήσεις!

Θεατρική Παράσταση «Ο χρόνος είναι ένα παιδί που παίζει»

Την Τρίτη 21-11-2017, Τα «Ξωτικά», τα «Χελιδονάκια», τα «Σκιουράκια» και τα μεγάλα «Σπουργιτάκια» παρακολούθησαν την παράσταση «Ο χρόνος είναι ένα παιδί που παίζει» στο Επίκεντρο+. Πρόκειται για ένα έργο του Λάκη Κουρετζή, ο οποίος εμπνεύστηκε μία περιπέτεια φαντασίας που ταξιδεύει μικρούς και μεγάλους στην έννοια του χρόνου.

«Σπίρτο Μολύβι Χαρτί» στο Οροπαίδιο

Την Παρασκευή 21-12-2017, λίγες μόλις ημέρες πριν από τα Χριστούγεννα, τα «Ξωτικά», τα «Χελιδονάκια», τα «Σκιουράκια» και τα μεγάλα «Σπουργιτάκια» επισκέφθηκαν το αγαπημένο τους «Οροπαίδιο» προκειμένου να παρακολουθήσουν τη διαδραστική παράσταση «Σπίρτο Μολύβι Χαρτί». Η παράσταση είναι βασισμένη σε τρία από τα γνωστότερα παραμύθια του Χανς Κρίστιαν Άντερσεν, που στάθηκαν η αφορμή ώστε τα παιδιά να γνωρίσουν από κοντά το μαγικό κόσμο του μεγάλου Δανού παραμυθά. Πρόκειται για μία υπέροχη παράσταση που κατάφερε να κρατήσει αμείωτο το ενδιαφέρον μας μέχρι τέλους! Αξίζουν πολλά συγxαρητήρια σε όλους τους συντελεστές!

Μουσείο Επιστημών και Τεχνολογίας του Πανεπιστημίου Πατρών (1)

Η πρώτη επίσκεψη για τη νέα χρονιά πραγματοποιήθηκε την Τρίτη 09-01-2018 και αφορούσε στο ιδιαίτερα αξιόλογο, αν και μάλλον άγνωστο σε πολλούς, Μουσείο Επιστημών και Τεχνολογίας του Πανεπιστημίου Πατρών. «Το ταξίδι της φωνής» ήταν ο τίτλος του εκπαιδευτικού προγράμματος στο οποίο συμμετείχε η τάξη του Νηπιαγωγείου μας. Εκεί, τα «Ξωτικά» είχαν την ευκαιρία να γνωρίσουν την ιστορία του τηλεφώνου μέσα από μία μεγάλη ποικιλία παλιών και σύγχρονων συσκευών, να πειραματιστούν με διάφορους τρόπους μετάδοσης της φωνής και, τέλος, να πραγματοποιήσουν τηλεφωνικές κλήσεις χρησιμοποιώντας ένα αληθινό αναλογικό κέντρο τηλεπικοινωνιών του ΟΤΕ! Έπεται συνέχεια…

«Το κορίτσι που ήθελα να αγγίξει το μισοφέγγαρο» (Paramana Puppet Theatre)

Την Τρίτη 18-01-2018, το Σύγχρονο Πειραματικό Θέατρο Σκιάς και Αντικειμένων «Paramana Puppet Theatre» επισκέφθηκε το σχολείο μας προκειμένου να παρουσιάσει το έργο «Το κορίτσι που ήθελε να αγίξει το μισοφέγγαρο». Πρόκειται για μία διαχρονική αφήγηση για τη δύναμη της αγάπης, δοσμένη μέσα από μία ποικιλία τεχνικών μεταξύ των οποίων το πειραματικό θέατρο σκιάς, η τρισδιάστατη απεικόνιση σκιάς, το θέατρο αντικειμένων, το σωματικό θέατρο και ο μικροσκοπικός κινηματογράφος. Δίχως αμφιβολία, βιώσαμε μία πρωτότυπη θεατρική εμπειρία με βαθιά νοήματα και μία ιδιαίτερη καλλιτεχνική ματιά!

Θεατρική Παράσταση «Ελίζα» από το ΔΗ.ΠΕ.ΘΕ. Πάτρας

Την Τρίτη 06-02-2018, τα «Ξωτικά», τα «Χελιδονάκια» και τα μεγάλα «Σπουργιτάκια» παρακολούθησαν την παιδική παράσταση «Ελίζα» από το ΔΗ.ΠΕ.ΘΕ. Πάτρας, η οποία ανέβηκε στο μοναδικό Δημοτικό Θέατρο «Απόλλων». Πρόκειται για το γνωστό έργο της Ξένιας Καλογεροπούλου, το οποίο περιγράφει την ιστορία ενός κοριτσιού που παρεά με τρεις φίλους κι έναν παπαγάλο ναυλώνει ένα καράβι για να βρει τον καλό της. Τα όμορφα κουστούμια, τα αφαιρετικά σκηνικά, οι πολύ καλές ερμηνίες και, πρωτίστως, οι… ξιφομαχίες μάς ενθουσίασαν, ενώ το τραγούδι της παράστασης συνέχισε να ακούγεται στο σχολείο μας για πολλές μέρες μετά!

Μουσείο Επιστημών και Τεχνολογίας του Πανεπιστημίου Πατρών (2)

Επειδή μία φορά δεν είναι ποτέ αρκετή, την Τρίτη 13-02-2018, «Ξωτικά» και «Χελιδονάκια» επισκέφθηκαν ξανά το Μουσείο Επιστημών και Τεχνολογίας του Πανεπιστημίου Πατρών. Αυτή τη φορά, έμαθαν για τα «Μηνύματα (που) κρύφτηκαν στο μουσείο». Έτσι, γνώρισαν από κοντά τον Άκη τον Τηλεφωνάκη, έπαιξαν με τα σήματα Μορς, παρακολούθησαν εκπαιδευτικές διαφάνειες και σχετικές προβολές στο αμφιθέατρο του μουσείου και ανανέωσαν το ραντεβού τους με τους υπεύθυνους του μουσείου για το Μάιο!

Θεατρικό Project «Οι πόλεις μιας πόλης»

Την Παρασκευή 09-03-2018, το σχολείο μας φιλοξένησε το θεατρικό project «Οι πόλεις μια πόλης» από την ομάδα «Καλειδοσκόπιο». Ως αρχιτέκτονας του χώρου που έχει μέσα του, κάθε παιδί συμμετείχε στη διάδραση της παράστασης, φτιάχνοντας τα δικά του σχήματα, ενώνοντας κομμάτια από χάρτες και παράγοντας ήχους από τα σύνορά του. «Ξωτικά», «Χελιδονάκια» και «Σκιουράκια» έφτιαξαν δρόμους και τα βήματά τους επικοινώνησαν με τον δικό τους τρόπο, ώστε το άτομο, η ομάδα και ο υλικός χώρος να συνυπάρξουν, φτιάχνοντας ένα μεγάλο κονσέρτο από ήχους.

Εκπαιδευτική επίσκεψη στο «Σπίτι του Νερού»

Την Πέμπτη 22-03-2018, τα «Ξωτικά» γιόρτασαν την Παγκόσμια Ημέρα για το Νερό με μία επίσκεψη στο «Σπίτι του Νερού», στο κτίριο της Δεξαμενής του Καστρου. Εκεί, σε έναν καλαίσθητο χώρο που διαθέτει σύγχρονα οπτικοακουστικά μέσα, ενημερώθηκαν τόσο για τη χρησιμότητα του νερού όσο και για απλούς τρόπους εξοικονόμησής του στην καθημερινότητά μας. Επειδή η προστασία των υδάτινων πόρων της Γης είναι υπόθεση όλων, μεγάλων και μικρών!

Το Ινστιτούτο Οδικής Ασφάλειας «Πάνος Μυλωνάς» στο σχολείο μας!

Την Τρίτη 27-03-2018, η τάξη του Νηπιαγωγείου είχε τη χαρά να υποδεχτεί στην αυλή του σχολείου μας μία εκπρόσωπο από το Ινστιτούτο Οδικής Ασφάλειας «Πάνος Μυλωνάς». Μέσα από βιωματικά παιχνίδια στη σκιά των ανοιξιάτικων δέντρων, τα «Ξωτικά» μπόρεσαν να μάθουν βασικούς κανόνες του Κώδικα Οδικής Κυκλοφορίας και να αποκτήσουν έτσι τον τίτλο του «Ιππότη της Οδικής Ασφάλειας»! Ευχαριστούμε θερμά την κα Αφροδίτη για όλα όσα μας έμαθε και ευχόμαστε σε αυτήν και τους υπόλοιπους εθελοντές του Ι.Ο.ΑΣ. «Πάνος Μυλωνάς» καλή δύναμη στο τόσο σημαντικό έργο που επιτελούν. Εις το επανιδείν!