Δράσεις 2017 – 2018

«Απαγορεύεται η μουσική!»από τη θεατρική ομάδα «Κοπέρνικος»

Τη Δευτέρα 6-11-2017, τα «Ξωτικά», τα «Χελιδονάκια» και τα μεγάλα «Σπουργιτάκια» είχαν τη χαρά να παρακολουθήσουν την πρώτη θεατρική παράσταση για φέτος, καθώς υποδεχτήκαμε στο σχολείο μας την εξαιρετική θεατρική ομάδα «Κοπέρνικος» και την παράστασή της με τίτλο «Απαγορεύεται η μουσική!». Πρόκειται για μία παιδική διαδραστική παράσταση που ανέβηκε για 2 χρόνια με μεγάλη επιτυχία στο Μέγαρο Μουσικής Αθηνών και η οποία πραγματεύεται αξίες και έννοιες όπως η φιλία, η διαφορετικότητα και ο σεβασμός. Μέσα από πολύ χορό και όμορφη μουσική, οι εξαιρετικοί ηθοποιοί κατάφεραν να συνεπάρουν το άκρως απαιτητικό κοινό τους και να το ταξιδέψουν στο μαγικό κόσμο του θεάτρου!

Επίσκεψη στο Πάρκο της Πλαζ ΕΟΤ

Την Τρίτη 7-11-2017, τα «Ξωτικά» και τα «Χελιδονάκια» συμμετείχαν στην καθιερωμένη φθινοπωρινή εξόρμησή μας στο Πάρκο της Πλαζ. Εκεί, αφού έπαιξαν στην παιδική χαρά, συμμετείχαν σε αγώνες τρεξίματος και σκυταλοδρομίας, χόρεψαν στη σκιά των μεγάλων δέντρων και άκουσαν φθινοπωρινά παραμύθια αγκαλιά με ένα κίτρινο φύλλο. Ήταν ένα ηλιόλουστο πρωινό στη φύση που άφησε μικρούς και μεγάλους με τις καλύτερες αναμνήσεις!

Θεατρική Παράσταση «Ο χρόνος είναι ένα παιδί που παίζει»

Την Τρίτη 21-11-2017, Τα «Ξωτικά», τα «Χελιδονάκια», τα «Σκιουράκια» και τα μεγάλα «Σπουργιτάκια» παρακολούθησαν την παράσταση «Ο χρόνος είναι ένα παιδί που παίζει» στο Επίκεντρο+. Πρόκειται για ένα έργο του Λάκη Κουρετζή, ο οποίος εμπνεύστηκε μία περιπέτεια φαντασίας που ταξιδεύει μικρούς και μεγάλους στην έννοια του χρόνου.

«Σπίρτο Μολύβι Χαρτί» στο Οροπαίδιο

Την Παρασκευή 21-12-2017, λίγες μόλις ημέρες πριν από τα Χριστούγεννα, τα «Ξωτικά», τα «Χελιδονάκια», τα «Σκιουράκια» και τα μεγάλα «Σπουργιτάκια» επισκέφθηκαν το αγαπημένο τους «Οροπαίδιο» προκειμένου να παρακολουθήσουν τη διαδραστική παράσταση «Σπίρτο Μολύβι Χαρτί». Η παράσταση είναι βασισμένη σε τρία από τα γνωστότερα παραμύθια του Χανς Κρίστιαν Άντερσεν, που στάθηκαν η αφορμή ώστε τα παιδιά να γνωρίσουν από κοντά το μαγικό κόσμο του μεγάλου Δανού παραμυθά. Πρόκειται για μία υπέροχη παράσταση που κατάφερε να κρατήσει αμείωτο το ενδιαφέρον μας μέχρι τέλους! Αξίζουν πολλά συγxαρητήρια σε όλους τους συντελεστές!

Μουσείο Επιστημών και Τεχνολογίας του Πανεπιστημίου Πατρών (1)

Η πρώτη επίσκεψη για τη νέα χρονιά πραγματοποιήθηκε την Τρίτη 09-01-2018 και αφορούσε στο ιδιαίτερα αξιόλογο, αν και μάλλον άγνωστο σε πολλούς, Μουσείο Επιστημών και Τεχνολογίας του Πανεπιστημίου Πατρών. «Το ταξίδι της φωνής» ήταν ο τίτλος του εκπαιδευτικού προγράμματος στο οποίο συμμετείχε η τάξη του Νηπιαγωγείου μας. Εκεί, τα «Ξωτικά» είχαν την ευκαιρία να γνωρίσουν την ιστορία του τηλεφώνου μέσα από μία μεγάλη ποικιλία παλιών και σύγχρονων συσκευών, να πειραματιστούν με διάφορους τρόπους μετάδοσης της φωνής και, τέλος, να πραγματοποιήσουν τηλεφωνικές κλήσεις χρησιμοποιώντας ένα αληθινό αναλογικό κέντρο τηλεπικοινωνιών του ΟΤΕ! Έπεται συνέχεια…

«Το κορίτσι που ήθελα να αγγίξει το μισοφέγγαρο» (Paramana Puppet Theatre)

Την Τρίτη 18-01-2018, το Σύγχρονο Πειραματικό Θέατρο Σκιάς και Αντικειμένων «Paramana Puppet Theatre» επισκέφθηκε το σχολείο μας προκειμένου να παρουσιάσει το έργο «Το κορίτσι που ήθελε να αγίξει το μισοφέγγαρο». Πρόκειται για μία διαχρονική αφήγηση για τη δύναμη της αγάπης, δοσμένη μέσα από μία ποικιλία τεχνικών μεταξύ των οποίων το πειραματικό θέατρο σκιάς, η τρισδιάστατη απεικόνιση σκιάς, το θέατρο αντικειμένων, το σωματικό θέατρο και ο μικροσκοπικός κινηματογράφος. Δίχως αμφιβολία, βιώσαμε μία πρωτότυπη θεατρική εμπειρία με βαθιά νοήματα και μία ιδιαίτερη καλλιτεχνική ματιά!

Θεατρική Παράσταση «Ελίζα» από το ΔΗ.ΠΕ.ΘΕ. Πάτρας

Την Τρίτη 06-02-2018, τα «Ξωτικά», τα «Χελιδονάκια» και τα μεγάλα «Σπουργιτάκια» παρακολούθησαν την παιδική παράσταση «Ελίζα» από το ΔΗ.ΠΕ.ΘΕ. Πάτρας, η οποία ανέβηκε στο μοναδικό Δημοτικό Θέατρο «Απόλλων». Πρόκειται για το γνωστό έργο της Ξένιας Καλογεροπούλου, το οποίο περιγράφει την ιστορία ενός κοριτσιού που παρεά με τρεις φίλους κι έναν παπαγάλο ναυλώνει ένα καράβι για να βρει τον καλό της. Τα όμορφα κουστούμια, τα αφαιρετικά σκηνικά, οι πολύ καλές ερμηνίες και, πρωτίστως, οι… ξιφομαχίες μάς ενθουσίασαν, ενώ το τραγούδι της παράστασης συνέχισε να ακούγεται στο σχολείο μας για πολλές μέρες μετά!

Μουσείο Επιστημών και Τεχνολογίας του Πανεπιστημίου Πατρών (2)

Επειδή μία φορά δεν είναι ποτέ αρκετή, την Τρίτη 13-02-2018, «Ξωτικά» και «Χελιδονάκια» επισκέφθηκαν ξανά το Μουσείο Επιστημών και Τεχνολογίας του Πανεπιστημίου Πατρών. Αυτή τη φορά, έμαθαν για τα «Μηνύματα (που) κρύφτηκαν στο μουσείο». Έτσι, γνώρισαν από κοντά τον Άκη τον Τηλεφωνάκη, έπαιξαν με τα σήματα Μορς, παρακολούθησαν εκπαιδευτικές διαφάνειες και σχετικές προβολές στο αμφιθέατρο του μουσείου και ανανέωσαν το ραντεβού τους με τους υπεύθυνους του μουσείου για το Μάιο!

Θεατρικό Project «Οι πόλεις μιας πόλης»

Την Παρασκευή 09-03-2018, το σχολείο μας φιλοξένησε το θεατρικό project «Οι πόλεις μια πόλης» από την ομάδα «Καλειδοσκόπιο». Ως αρχιτέκτονας του χώρου που έχει μέσα του, κάθε παιδί συμμετείχε στη διάδραση της παράστασης, φτιάχνοντας τα δικά του σχήματα, ενώνοντας κομμάτια από χάρτες και παράγοντας ήχους από τα σύνορά του. «Ξωτικά», «Χελιδονάκια» και «Σκιουράκια» έφτιαξαν δρόμους και τα βήματά τους επικοινώνησαν με τον δικό τους τρόπο, ώστε το άτομο, η ομάδα και ο υλικός χώρος να συνυπάρξουν, φτιάχνοντας ένα μεγάλο κονσέρτο από ήχους.

Εκπαιδευτική επίσκεψη στο «Σπίτι του Νερού»

Την Πέμπτη 22-03-2018, τα «Ξωτικά» γιόρτασαν την Παγκόσμια Ημέρα για το Νερό με μία επίσκεψη στο «Σπίτι του Νερού», στο κτίριο της Δεξαμενής του Καστρου. Εκεί, σε έναν καλαίσθητο χώρο που διαθέτει σύγχρονα οπτικοακουστικά μέσα, ενημερώθηκαν τόσο για τη χρησιμότητα του νερού όσο και για απλούς τρόπους εξοικονόμησής του στην καθημερινότητά μας. Επειδή η προστασία των υδάτινων πόρων της Γης είναι υπόθεση όλων, μεγάλων και μικρών!

Το Ινστιτούτο Οδικής Ασφάλειας «Πάνος Μυλωνάς» στο σχολείο μας!

Την Τρίτη 27-03-2018, η τάξη του Νηπιαγωγείου είχε τη χαρά να υποδεχτεί στην αυλή του σχολείου μας μία εκπρόσωπο από το Ινστιτούτο Οδικής Ασφάλειας «Πάνος Μυλωνάς». Μέσα από βιωματικά παιχνίδια στη σκιά των ανοιξιάτικων δέντρων, τα «Ξωτικά» μπόρεσαν να μάθουν βασικούς κανόνες του Κώδικα Οδικής Κυκλοφορίας και να αποκτήσουν έτσι τον τίτλο του «Ιππότη της Οδικής Ασφάλειας»! Ευχαριστούμε θερμά την κα Αφροδίτη για όλα όσα μας έμαθε και ευχόμαστε σε αυτήν και τους υπόλοιπους εθελοντές του Ι.Ο.ΑΣ. «Πάνος Μυλωνάς» καλή δύναμη στο τόσο σημαντικό έργο που επιτελούν. Εις το επανιδείν!

Το «Μικρό Γυρί» στο Patras Science Festival

Την Πέμπτη 03-05-2018, το Νηπιαγωγείο μας επισκέφθηκε τις εγκαταστάσεις του Ελληνικού Ανοικτού Πανεπιστημίου στην Περιβόλα προκειμένου να συμμετάσχει στο 2ο Φεστιβάλ Επιστημών (Patras Science Festival) με θέμα «Ζήσε τη χαρά της Επιστήμης». Τα «Ξωτικά» συμμετείχαν σε βιωματικά εργαστήρια, διαδραστικά εκθέματα, επιστημονικά πειράματα και εκπαιδευτικά παιχνίδια από τον κόσμο των επιστημών. Στο τέλος της ημέρας, οι εθελοντές της διοργάνωσης μάς αποχαιρέτησαν με ένα μεγάλο χαμόγελο κι εμείς ανακαλύψαμε έναν ακόμη λόγο για να αγαπάμε τη γνώση και τις επιστήμες!

Holi Festival…(η γιορτή των χρωμάτων)

Καθ’ όλη τη διάρκεια του Μαΐου, τα «Ξωτικά» είχαν την ευκαιρία να κάνουν ένα φανταστικό ταξίδι στον κόσμο και να γνωρίσουν έναν από τους σημαντικότερους πολιτισμούς, τον Ινδικό. Μέσα από εκπαιδευτικές προβολές, διαδραστικά παιχνίδια και θεατρικά δρώμενα, έμαθαν για τα μνημεία, τα ζώα, τη μουσική, τα φαγητά, τα ήθη και τα έθιμα της υπέροχης αυτής χώρας. Το καλύτερο, όμως, το κρατήσαμε για το τέλος! Έτσι, τη Δευτέρα 21-05-2018, μικροί και μεγάλοι πήραν μέρος σε μία αναπαράσταση της μεγαλύτερης και πιο γνωστής Ινδικής γιορτής, του Ηοli Festival (γιορτή των χρωμάτων)!

Το «Εργοστάσιο των Συναισθημάτων» στο Murmur!

Την Πέμπτη 24-05-2018, οι μεγαλύτερες τάξεις του σχολείου μας επισκέφθηκαν το “Murmur” (εργαστήρι μουσικής εμπειρίας και αυτοσχεδιασμού) προκειμένου να συμμετάσχουν στο εργαστήριο με τίτλο «Το εργοστάσιο των συναισθημάτων». Μέσα από την επαφή τους με πολλά και διαφορετικά μουσικά όργανα, διαφορετικού μεγέθους, ύφους, δυναμικής και χροιάς, τα παιδιά ήρθαν σε επαφή με τα συναισθήματά τους και χρησιμοποίησαν διαφορετικούς ήχους για να αποδώσουν το πώς αισθάνονται σε διαφορετικές συνθήκες και καταστάσεις. Με αυτό τον τρόπο, έμαθαν να αποδέχονται τα συναισθήματά τους και να τα επικοινωνούν πιο αποτελεσματικά.

Επίσκεψη στο 9ο Παιδικό Φεστιβάλ του Τ.Ε.Ε.Α.Π.Η.!

Πιστά στο ραντεβού τους, την Τετάρτη 06-06-2018, τα «Ξωτικά» και τα «Χελιδόνια» συμμετείχαν για μία ακόμη χρονιά στο 9ο Παιδικό Φεστιβάλ του Τ.Ε.Ε.Α.Π.Η. (Τμήμα των Επιστημών της Εκπαίδευσης και της Αγωγής στην Προσχολική Ηλικία) του Πανεπιστημίου Πατρών. Μέσα σε κατάλληλα διαμορφωμένους εξωτερικούς χώρους του Πανεπιστημίου Πατρών, οι μαθητές και οι μαθήτριές μας συμμετείχαν σε διάφορα θεματικά εργαστήρια με εκπαιδευτικό περιεχόμενο που σχεδίασαν και υλοποίησαν οι φοιτητές και οι φοιτήτριες του Τ.Ε.Ε.Α.Π.Η. Κουκλοθέατρο, μαθηματικά πειράματα, αφηγήσεις παραμυθιών, ζωγραφική και πολλή μουσική μάς διασκέδασαν και μας έκαναν να ανυπομονούμε για… το 10ο!

Το «Μικρό Γυρί» πάει στον οδοντίατρο!

Στο πλαίσιο του Προγράμματος Αγωγής Υγείας “Έχω στόμα καθαρό και χαμόγελο λαμπρό!”, την Πέμπτη 14-06-2018, το Νηπιαγωγείο μας επισκέφθηκε το οδοντιατρείο “My Smile Clinic”. Εκεί, ο κύριος Χάρης Ζαχαρόπουλος μας έδωσε πολύτιμες συμβουλές για το πώς να φροντίζουμε τα δοντάκια μας, μας μίλησε για το επάγγελμα του οδοντιάτρου και μας έκανε μία αναπαράσταση οδοντιατρικής εξέτασης. Στο τέλος, όλοι φύγαμε με πολύτιμες γνώσεις για τη στοματική υγιεινή και με δωράκια ανά χείρας! Ευχαριστούμε πολύ τον κύριο Χάρη για την εξαιρετική φιλοξενία και που μας έλυσε τόσες και τόσες απορίες!

Η καλοκαιρινή γιορτή μας!

Την Τετάρτη 04-07-2018, το Συνεδριακό και Πολιτιστικό Κέντρο του Πανεπιστημίου Πατρών υποδέχθηκε μια νέα και πολλά υποσχόμενη «φουρνιά» ηθοποιών, η οποία απέσπασε το πιο θερμό χειροκρότημα του κοινού ζωντανεύοντας μοναδικά επί σκηνής δύο υπέροχα παραμύθια του Ευγένιου Τριβιζά, το «Όνειρο του σκιάχτρου» και τη «Δόνα Τερηδόνα και το μυστικό της γαμήλιας τούρτας»! Άφθονο γέλιο, ευτράπελα και αρκετή συγκίνηση περίμεναν γονείς, συγγενείς και φίλους που απόλαυσαν τις υπέροχες ερμηνείες από τους μαθητές όλων των τάξεων του σχολείου μας, ενώ το παγωμένο κέρασμα στο τέλος της γιορτής ήταν απλά το «κερασάκι» σε ένα υπέροχο απόγευμα!